Retuš tváre + oči

Rozhodla som sa napísať príspevok na tému „Retuš tváre“, pretože je to moja najobľúbenejšia časť úpravy fotografie.
Na začiatok však musím napísať, že každý človek ma iný vkus a páčia sa mu iné úpravy. Niekde som čítala, že retušovanie fotografií je len umelé vytváranie krajšej reality, prikrášľovanie skutočnej pravdy a je úplne zlé, lebo sa snaží oklamať samotnú prírodu, tým, že sa snaží spraviť ľudí krajšími, mladšími, chudšími a možno aj lepšími ako v skutočnosti sú. Môj názor to nie je, veď keby aj bol asi by som tento príspevok nepísala. 
Vždy keď idem editovať (retušovať) fotografie, rozhodujem sa o ich použití. Či budem danú fotografiu zverejňovať na webe, či si ju len vytlačím do vlastného rodinného albumu, či ju budem posielať „klientovi“, ktorého som fotografovala, alebo ostane len uchovaná v počítači. Od tohto rozhodnutia sa aj odvíja úprava, jej intenzita a či vôbec upravovať a ako.
Základom úspech je vždy už primárne odfotografovať dobrý a kvalitný záber. S takým sa dá potom pracovať a vykúzliť z neho tú „krajšiu realitu“  Photoshop nám však veľakrát dokáže pomôcť aj s nedostatkami na technickej stránke fotky, ale o tom inokedy.
Ja som momentálne v situácii, že upravujem fotky, len pre ľudí ktorých fotografujem a fotky, ktoré chcem použiť (ukázať) na web, napríklad aj na blog.
Kým som upravovať fotografie nevedela, často krát sa mi stalo, že som aj bola ako-tak spokojná s fotkou, ale vedela som, že jej niečo chýba, alebo že je tam niečo naviac.
Konkrétne na portrétoch. Kvalitný fotoaparát Vám vykreslí všetky detaily tváre a to pre nás niekedy nie je veľmi lichotivé. Drobné vrásky, začervenanie pleti, vyrážky, fľaky, alebo moja obľúbená téma (detské ústa od čokolády, alebo iného jedla). To sú všetko detaily, ktoré nás môžu na fotke rušiť. Naschvál píšem môžu, pretože tolerujem aj názor ľudí, ktorí retuš neuznávajú. Ja ju však uznávam a s heslom :“Prečo sa nespraviť krajšími keď to ide“ vám idem napísať pár mojich postupov pri úprave fotografií tváre a dnes sa zameriam na zvýraznenie očí a odstránenie chybičiek pleti.
Oči ako sa hovorí sú okná do duše. Už pri fotografovaní sa musíme sústrediť na ostrenie na oči a vždy na oko, ktoré je bližšie k nám. Niekedy sa nám podarí odfotiť záber, kde sú oči tak krásne ostré, že s nimi ani netreba nič robiť, to je samozrejme ideálny stav a tak by to malo byť. Druhá situácia vzniká, keď vidíme, že fotka je pekná, ostá, ale máme potrebu oči trošku doostriť aby dostala fotka správnu „šťavu“.
Ja pri úprave očí používam len dve metódy: zvýraznenie farieb pomocou kriviek (curves) a doostrovanie pomocou smart sharpen.

Postup úpravy (zvýraznenia) očí.

• Pomocou lasso tool si označíme oči okolo dúhovky (pri označovaní druhého oka treba pridržať klávesu shift)
• Pravým tlačítkom vyberieme možnosť „feather“ a nastavíme si ho na 20
• Ideme na hornú lištu, vyberieme si image – adjustment – curves pokiaľ chcem oči len presvetliť tak uchopím priamku v hornej časti a trošku ju potiahnem do hora, pokiaľ chcem zvýrazniť farbu očí, pod nápisom RGB si vyberiem farbu, napríklad pri modrých očiach modrú a opatrne opäť potiahnem priamku trošku nahor, čím modrú farbu viac zvýrazním, nikdy to netreba preháňať, aby výsledok nevyzeral umelo
• Na hornej lište si vyberiem možnosť filter – sharpen – smart sharpen ja používam v možnosti „remove“ ostrenie „ lens blur“ a amount a radius si nastavím podľa uváženia, pri každej fotke to vyzerá ináč, treba sa s tým len pohrať.
No aké to bolo jednoduché 

Pri retuši tváre používam najmä nástroje:

• „clone stamp“ (klonovacie razítko) – je to úžasný pomocník, pri všetkých nedostatkoch pleti, jednoduchým podržaním tlačítka Alt si odoberiem čistú vzorku pleti v bezprostrednej blízkosti miesta, ktoré potrebujem „preklonovať“ a potom už len klikám a premazávam vady. Pri tomto nástroji si môžeme nastaviť intenzitu prekrytia „opacity“ podľa toho čo ideme retušovať. Pokiaľ je to výrazná vec, ako vyrážka, šošovička a podobne, používam 100% opacity a jedným klikom vadu prekryjem. Aby som nezabudla, je vhodne si nastaviť veľkosť štetca približne takú aká veľká je vada pleti ktorú ideme retušovať. Keď retušujem jemné a hlavne rozsiahlejšie „vady“ pleti, ako sú fľaky, začervenanie, použijem nižšiu opacity (cca 30-50%) a opäť pracujem tak isto. Pri retuši tváre treba mať trpezlivosť, aby bol výsledok pekný a prirodzený.
Dobrý tutoriál na tento nástroj nájdete tu : http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/retus-tvare/
• „patch tool“ – používam na ohraničené vady ako napríklad vyrážka, modrina, jednoducho označím čo chcem odstrániť, uchopím označenú časť a posuniem na čistú pleť a je to, PS spraví ostatné za nás a po vade ani stopy 
• „blur“ – čiže rozmazanie, používam ak chcem potlačiť vrásky, výrazne póry a podobne, len prechádzam štetcom po problematickom mieste, používam intenzitu 100%
• Filter „high pass“ – keď retušujeme pleť, napríklad každým kliknutím nástroja „clone stamp“ stráca pleť svoju prirodzenú štruktúru. Na konci úprav zvyknem použiť tento filter, ktorý pleti požadovanú štruktúru opäť trošku vráti. Postup je jednoduchý, skopírovať vrstvu, isť na hornú lištu : filter – other – high pass a radius si nastaviť okolo čísla 2, potvrdiť. Ja používam zvyčajne spôsob prelínania overlay. Hotovo.
Ďalší výborný tutoriál na túto tému : http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/pouzitie-filtra-high-pass/


A teraz príklad retuše tváre priamo v praxi. Táto krásna kočka síce veľa uprav nepotrebovala, ale zas na niečom to musím ukázať. Oči som zvýraznila trošku viac, aby ste videli rozdiel 

blg2

Tu je príklad aj s orezom a úpravou expozície cez Raw Convertor

blg1

Takže veľa radosti a úspechov pri úprave fotografii.

Maruška photography... http://maruskaphotography.blogspot.com/



----------------------------------------

Dovolim si aj ja este doplnit tento blog post mojimi ukazkami upravy tvare a oci + presvetlenie tmavych miest. Ako ukazka mi posluzi detailna fotka tvare mojho syna. Na editovanie pouzivam Adobe Photoshop Elements 6.0.

1. Otvorim si SOOC (straight out of camera/priamo z kamery) fotku v PS.

1


2. Ako prve aplikujem krivky (curves) podla chuti. Vascinou v tvare pismena S.

2
3


3. Odstranim cervene tony z obocia oznacenim lasom (lasso tool - L)

4
5


4. Jemne preklonujem tmavsie miesta okolo oci, pouzijem clone stamp tool (S)

6

5. Ostranim cerveny z pokozky v okoli klobuka, vyznacim lasom a stiahnem cerveny kanal.

9
10


6. Tmave okolie oci prekryte tienom chcem presvetlit. V tomto kroku si zduplikujem vsetky vrstvy do jednej (Alt+Ctrl+Shift+E) a mod prepnem na screen. Aplikujem masku a vyplim ciernou farbou. Potom uz len bielym stetcom so znizenou opacity (priehladnostou) kreslim cez ciernu masku a presvetlujem miesta, ktore su tmave.

11
12
13


7. Pre celkove doostrenie a prekreslenie detailov pouzivam unsharp mask (doostrenie). K vrstve, na ktoru pouzijem unsharp mask pridam masku a doostrenie premaskujem z pleti, necham len na miestach ktore si to vyzaduju (oci, kontury tvare, nosne dierky, usta...)

14
15


8. Odstranim zacervenanie z kutikov oci (lasom oznacim a znizim cerveny kanal)

16
17


9. Podla potreby pridam kontrast (contrast) a jas (brightness).

18


10. Zvyraznim odrazy v ociach (catchlights). Lasom si vyberiem samotne duhovky a v tej istej vrstve si otvorim levels a biely tercik posuvam podla potreby smerom dolava (pridavam jas). Nakoniec duhovky este doostrim pouzitim adjust sharpness (nastavenie ostrenia).

19
20


11. Zduplikujem vrstvu a prepnem na mod Soft light (jemne svetlo), znizim opacity vrstvy a premaskujem cez plet.

21


Koncena verzia, pred a po:

22a


Toto je len ukazka jednotlivych uprav pri editovani portretov. Kazda fotka si vyzaduje ine upravy, v inych krokoch, v inej intenzite. Na precvicenie vam poskytnem tuto fotografiu k stiahnutiu, kto ma zaujem, moze si jednotlive kroky hned vyskusat a potom podla vlastnej chuti aplikovat na svoje fotografie.

Original:
http://farm5.static.flickr.com/4080/4815231432_b7ab7cc51f_o.jpg

Janitka (Jana Hamarova)

7 komentárov:

Jarka Knapi povedal(a)...

Velmi dobre spracovane, paci sa mi ako je to jednoducho napisane... len tak dalej Majka ! pekne pises :)

Jana Hamarova povedal(a)...

Zaujimave a tie ukazky su super!

Zuzi povedal(a)...

majka šikovná si :o))

Zuna povedal(a)...

Vyborný članoček + fotky, Majka pekne si to napísala!

Unknown povedal(a)...

Vďaka za perfektný článok, hneď aj idem niektoré finty vyskúšať! ;)

Dana povedal(a)...

Majka super a Janitka tiez... vdaka velkaaa!! :-)

teddynko123 povedal(a)...

kde si to mozem stiahnut ?

Archive

Následníci

Prilep si ma na svoj blog!

button"/>