RAW formát - načo je dobrý?

Kedze ma tato tema ma mata uz dlhsi cas a stale mam v tomto neporiadok, rozhodla som sa si nieco viac o tom nastudovat a mozno sa konecne odhodlat a zacat fotit do RAW.

Skratka RAW sa v počítačovej hantírke používa pre “surové dáta” (zvuk, obraz…), ktoré je ešte potrebné nejako spracovať skôr, než sa budú dať použiť. V digitálnom fotoaparáte to znamená, že to, čo zaznamená snímač fotoaparátu sa neupraví, ale uloží.

Uložené dáta vo formáte RAW sú teda presnou snímkou, akú zaznamenal snímač. Nie sú teda komprimované, ani upravené. RAW obrázok teda nie je zaťažený žiadnym spracovaním vo fotoaparáte. Preto predtým, než sa na RAW vôbec pozriete, musíte ho najskôr nejakým spôsobom spracovať - podobne, ako by to bol spravil fotoaparát, len kvalitnejšie. Až po tejto úprave sa na obrázok môžete po prvý raz pozrieť.

Rýchlosť a kvalita

Kvalita softvéru, ktorý vykonáva rôzne výpočty a úpravy fotografie je dnes už na pomerne vysokej úrovni. Rôzne techniky umožňujú potlačiť šum, jemne doostriť, farebne vyvážiť…

Ak ste si už niekedy skúsili na fotku “pustiť” nejaký poriadny protišumový filter, prípadne obrázok kvalitne priostriť, viete, že aj na veľmi výkonnom počítači je to operácia, ktorá zaberie najmenej desiatky sekúnd. (Naozaj kvalitný protišumový filter spracováva taký 5 megový obrázok aj niekoľko minút na veľmi výkonnom počítači.)Výkon digitálneho fotoaparátu však ani zďaleka nie je taký, ako výkon silného počítača. Asi by nás veľmi netešilo, ak by po každej fotke aparát trebárs 3 minúty rozmýšľal a upravoval fotku. Alebo päť minút…
Preto operácie s fotkou, ktoré sa vykonávajú priamo vo fotoaparáte sú zamerané na rýchlosť, nie kvalitu.


Kto chce kvalitu, musí uložiť fotku práve do súboru RAW.

RAW si môžete spracovať tak, ako sa vám práve hodí. Je to síce časovo náročné, ale dá sa predpokladať, že ho použijete práve vtedy, keď vás zaujíma vrcholná kvalita. Nie je preto veľmi vhodný na bežné fotenie…

Kto RAW neocení?

Tí, čo fotia rodinnú fotografiu a bežné fotopoznámky - RAW nepotrebujú. V bežných fotoaparátoch sa spravidla taká možnosť ani nenachádza.

Kto RAW ocení?

Profesionáli a skúsenejší fotoamatéri. Umožní dosiahnuť technologicky kvalitnejšie fotky. Inými slovami “vyžmýkať” z fotoaparátu všetko, čo sa dá.

Ako sa RAW líši od zápisu TIFF?

Začnime od úplne inej otázky: Ako sa TIFF líši od JPG?

JPG je komprimovaný obrázok, ktorého cieľom je to, aby dáta boli pokiaľ možno čo najmenšie a kvalita aspoň obstojná. Napriek tomu sú v JPG obrázkoch vždy straty v kvalite, ktoré môžu pri detailnom pohľade prekážať.

TIFF je formát ukladania dát, ktorý nie je komprimovaný.

TIFF v skutočnosti môže byť komprimovaný, ale využíva sa bezstratový kodek. V digitálnych fotoaparátoch sa však komprimovaný TIFF nepoužíva. Súbory TIFF sú teda dátovo veľké, ale inak obsahujú presne ten istý obraz, ako JPG. Rozdiel teda je len v kompresii - TIFF nemá obraz poškodený stratovou kompresiou. V praxi sa s TIFF formátom prakticky neoplatí fotiť. Zisk v kvalite obrazu z nekomprimovanej fotky je prakticky zanedbateľný, ale veľkosť súborov je neznesiteľná.

Nielen, že sa na pamäťovú kartu zmestí len niekoľko málo takých veľkých fotiek. Trojmegový záber vo formáte TIFF sa ukladá desiatky sekúnd, počas ktorých si proste necvaknete.

V čom sa dá RAW otvoriť?

RAW sa dá otvoriť len pomocou špeciálneho nástroja. Mali by ste ho dostať buď spolu s fotoaparátom, alebo máte šťastie a práve váš formát sa bude dať otvoriť v editore, s ktorým pracujete.

Aké má RAW nevýhody?

Hlavnou nevýhodou číslo jedna je veľkosť. RAW je síce menší, ako TIFF, ale nie je tak malý, ako JPG. Napríklad kvalitná, 5 megapixelová fotka z fotoaparátu Minolta A1 má:

* 700 kilo - JPG, bežná kvalita
* 1,2 mega - JPG, kvalitný
* 2,5 mega - JPG, vysoká kvalita
* 7,3 mega - RAW
* 14 a pol mega - TIFF

Iste si viete predstaviť, ako rýchlo sa aj tá najväčšia pamäťová karta zaplní, ak ju začnete kŕmiť sedem a pol megovými porciami.

Druhou nevýhodou formátu RAW je jeho nepohotové spracovanie v počítači. Nemôžete ho “len tak” poslať majlom kamarátovi - to by si ho asi ani len nepozrel.

Iné nevýhody mi nenapadajú.

Aké má RAW výhody?

Výhody sú veľmi vážne, také, že sa oplatí do RAW vždy, keď vám na kvalite naozaj záleží. Získate absolútne najlepšiu možnú kvalitu, aká sa z toho fotoaparátu vôbec dá vyžmýkať

* Podstatne širší dynamický rozsah
* Možnosť priamej práce v lepšom rozlíšení (16 bitovom) bez strát spôsobených konverziou do 8 bitového JPG. (Snímač možno pracuje napríklad “len” v 12 bitovom režime, aj tak je však lepšie, ak sa fotka nezredukuje cez JPG.)
* Získate čisté dáta zo snímača - vďaka tomu môžete použiť výkonnejší protišumový filter, alebo inteligentnejší zaostrovaní filter
* Možnosť doladiť farebnosť na veľmi nízkej úrovni
* Možnosť zmierniť prípadnú farebnú aberáciu
* Možnosť zmierniť prípadnú vinetáciu (jav, kedy je obraz po bokoch tmavší, ako v strede
* Možnosť zmeniť jas, kontrast a celkové parametre expozície bez strát v dátach

To sú tak zaujímavé možnosti, že za námahu, ktorú vynaložíte pri otváraní fotiek, určite stoja!

Ako sa s RAW pracuje?

Otvoríte fotku v editore. Zvolíte si farebný priestor, v ktorom chcete pracovať a rozlíšenie. Vyberiete si, aký má mať výsledná fotka rozmer. V ďalšom kroku môžete meniť parametre, ktorých zmeny okamžite vidíte aj na histograme pre každý kanál. V nastaveniach môžete zvoliť rovnaký profil, ako bol použitý počas fotenia, alebo všetky parametre upraviť ručne. Okrem farebnej teploty sa dá nastaviť expozícia (jas) a tmavosť čiernej. V tmách nemusí byť toľko tmy, ako sa dá vidieť na lacných fotoaparátoch… Okrem toho tam nastavíte jas, kontrast a sýtosť farieb.

Tip:

Vždy pracovať na kópie vašich fotografií, nie originály. Akonáhle otvoríte RAW súbor s obrázkom, uložte ho ako kópiu vo formáte TIFF a zachova sa kvalitu obrazu, co JPEG nedokaze.

Co budete potrebovať:

Na trhu je množstvo produktov, ktoré zvládajú spracovanie RAW súborov, či už v podobe špeciálnych softvérov, rôznych plug-inov a utilitiek. Každý z nich ponúka inú kvalitu a pohodlie pracovného prostredia, rozdielne funkcie a účinnosť úprav. Nie zanedbateľnou položkou pri výbere toho správneho konvertoru je aj jeho cena a dostupnosť.

Adobe Camera RAW 4.5
833,-eur (Adobe Photoshop CS3)
Súčasť profesionálneho softvéru Adobe Photoshop pre úpravu fotografií.
http://www.adobe.com/products/photoshop/index.html

Adobe Photoshop Lightroom 2.0
302,-eur
Pokročilý softvér aj pre profesionálov, ktorí spolupracovali na jeho vývoji.
http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom

Apple Aperture 2
6.850,-Sk
Softvér, ktorý poskytuje fotografom pracujúcim s Macom všetko, čo je potrebné pre post-processing.
http://www.apple.com/de/aperture/

ArcSoft Photo Studio 5.5
80,-eur
Zameriava sa na nedeštruktívne spracovanie RAW, JPEG a TIFF súborov.
Funkcie: konvertor, manipulácia so súbormi, prezeranie, vyváženie bielej, kontrast, filter šumu, hormadné spracovanie, 16bit, optické korekcie
http://www.arcsoft.com/products/photostudiodarkroom

Canon Digital Photo Professional
Zdarma
Jednoduchší softvér k pokročilejším aparátom Canon, s ktorý podáva najlepšie výsledky pri spracovávaní RAW súborov z prístrojov tejto značky.
http://www.canon.de

Nikon Capture NX
6.750,-Sk
Softvér pre majiteľov prístrojov Nikon, ktorý v sebe integruje funkcie piatich softvérov Nikon. Okrem základných funkcií dokáže aj upravovať optické chyby a diaľkovo ovládať aparát.
http://www.capturenx.com/en/index.html

Phase One Capture One (C1)
99,-eur (v4.1.), 499,-eur (PRO)
Pokročilý softvér pre spracovanie RAW súborov, ktorý splní aj najvyššie nároky zo strany profesionálov.
http://www.c1dslr.com

A vela vela inych... Nie je univerzalna najlepsia volba. Pre kazdu kombinaciu operacneho systemu, HW, fotoaparatu a vyspelosti uzivatela je optimalna ina kombinacia.
Pre mna stale tak trochu spanielska dedina :))) hlavne tieto programy, ktory je aky, ktory co dokaze, v ktorom sa pracuje najjednoduchsie, najrychlejsie, najkvalitnejsie... a tiez, je to investicia, takze rozhodnut sa treba spravne.
Ale ako??? :)))

Záver

RAW je výborná možnosť, ako z digitálneho fotoaparátu dostať maximum. Ak máte kvalitný softvér, ktorý RAW dokáže dekódovať, práca s RAW sa vám oplatí, aj ked je veľmi náročná na pamäť. RAW je veľký a nehodí sa preto na bežné fotenie. Hodí sa zapnúť, ak viete, že fotka, ktorú idete fotiť musí byť čo najdokonalejšia.

Musim priznat, fotenie do RAW ma velmi laka, ale nie je to jednoduche vyskocit z uz rozbehnuteho rychlika a preskocit na druhy.

Takze, fotomamy, ak mate skusenosti (ale aj obycajne starosti s tymto ako ja), budem velmi rada ak sa s nami o ne podelite!!!

Dofotenia!
Janitka (Jana Hamarova)

8 komentárov:

Jana Šamalík povedal(a)...

skusenosti nemam, ale diky, Jani, super spracovane!!!

Daša Šimeková povedal(a)...

paradne Jani, niektore info som nevedela!

katera povedal(a)...

takze ja fotim vylucne do raw...na moj nikond d50 mi neide vacsia ako 2 Giga karta, ale vystaci mi to za zhruba 270 raw snimkov...je to uplne ine fotenie, ako ked som fotila a upravovala jpg...baby nebojte sa, ja pouzivam lightroom a je to uplne ze pohodicka praca, raw si stiahnete na disk a len importujete do LR...okamzite to tam mate a mozete pracovat, fakt na velmi kvalitnej urovni, urcite sa tam nedaju robit take veci ako v PS, ale ten vzdy mozete pouzit...takze ja len vrele odporucam, raw ma velakrat vytiahol zo srabu:)

Jana Hamarova povedal(a)...

Kati, to ti verim. Znie to tak jednoducho :)
Moj velky problem je, ze neviem ktory z tych programov vlastne potrebujem. Mam N90 a PS Elements 6, takze dalsi problem... ci mi to vobec pojde... pocula som od viacerych ze LR je velmi dobry. Ale aj cenovo je to dost...

Dana povedal(a)...

noo ja s Raw nepracujem..krasne si to spracovala...mozno zacnem..ale odradza ma prave ta velkost.... :-(

Unknown povedal(a)...

Ahojte baby,
ja som sa zatial len velmi chabo pokusala fotit a robit s RAW, nemam ziadne skusenosti, ale viem, ze sa da free stiahnut aj program Picturenaut, a tiez sa da s RAWom robit v PS, ale treba si do neho stiahnut plugin zvany Camera Raw, tu je viac info :
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=1237

Jana Hamarova povedal(a)...

Lydia, dakujem. Urcite to vyskusam.

Unknown povedal(a)...

Ahojte ludkovia :-) Primiesam sa vam do debaty. Dlho sice nefotim asi tak cca rok, ale fotim vylucne len do RAWka. Kedze fotim portretne fotografie je to to naj co moze byt.. Ta uprava je potom neskutocna. S fotkou sa da velmi krasne vyhrat. A este k tomu ak ste fotograf amater a nemate prachy na osvetlenie atd. A co sa tyka velkosti, ano RAWko je vacsie, ale zase ta kvalita je na nezaplatenie to mi verte :-)
Co sa tyka programov ja osobne pouzivam LightRoom 3 na finalnu upravu a na dotahovacky nasledne Adobe Photoshop CS 5. Doporucujem, naucit sa pracovat v oboch programoch. Hlavne LR - vobec nieje zlozity takze sa niet coho obavat. Vysie som citala ze je to finance narocne kupovat programy. No ak ti mam pravdu povedat ja som ich nekupovala ale stiahla :-) Takze problem sa da vyriesit bez toho aby si musela minat tisicky korun na to na co ani nemas - teda ako ja napriklad :-) A dalej je velmi vybobny program Phase One: Capture One 5. To sa skutocne oplati najst na nete a stiahnut si to.. Pozrite si ukazky fotografii s toho programu. Omnoho lepsie ako LG 3 - problem je ale ze je zlozitejsi, no je k tomu manual v cestine takze kto vie citat problem nebude mat ;-)

Archive

Následníci

Prilep si ma na svoj blog!

button"/>