Zopár rád pre fotografiu prírody...

Fotografia prírody zahrnuje širokú škálu fotografie snímanej v exteriery a obsahuje snímky prírodných prvkov ako krajina, divoká príroda=zvierata, rastliny a detailné zábery prírodných scén. my sa v tejto ulohe zameriame hlavne na krajinu ako taku s nejakymi zaujimavymi domenami :-)

Fotografia prírody kladie väčší doraz na estetickú hodnotu snímky.
Fotografie krajiny je jeden z najstarších fotografických žánrov. Záber krajiny by mal byt urobený za takého osvetlenia , ktorý zdôrazní estetické kvality prvkov v krajine.

Plány
Kompozicia fotografie krajiny vychádza z maliarstva a rozdeľuje snímku do troch „plánov“.
V prvom pláne se nachádza zaujímavé alebo výrazne prostredie, detail alebo prvok, ktorý zaujímavo otvára pohľad do krajiny. Prvý plán navodzuje hĺbku priestoru.
Do druhého plánu fotograf umiestňuje hlavne prvky snímky. Jedná sa o najobsažnejšiu časť snímky . Fotograf môže využiť vzdušnú nebo farebnú perspektívu, zobrazenie perspektívy pomocou zbiehajúcich sa línií, zobrazení diagonály, rozdielnej veľkosti rôzne vzdialených objektov alebo krivky "S" tečúcej vody alebo cesty.
Snímku uzatvára tretí „plán“ vzdialenejším obzorom (hory, lesy). Najmenej je pôsobivé umiestnenie horizontu uprostred fotografie. Posunutím horizontu na horný okraj snímky (vysoký horizont) potlačíme vzdialenejšie objekty a zvýrazníme blízke objekty a popredie. Umiestnenie horizontu v dolnej časti snímky (nízky horizont) zdôrazňuje priestor a diaľky. Prítomnosť a charakter mrakov musí zodpovedať a dokresľovať náladu snímku.

Technika
Krajina sa sníma obvykle objektívom s maximálnou hĺbkou ostrosti (s clonou 11 - 22) a zo statívu.


Použitie farby
Prítomnosť resp.absencia farby nie je pre fotografii prírody podstatná.

Dobrý článok o fotení prírody/krajiny aj tu:  www.fotoaparat.cz/article/5300/1

0 komentárov:

Archive

Následníci

Prilep si ma na svoj blog!

button"/>