Freelensing

Predstavujem Vám jednu zo zábavných a kreatívnych metód fotenia. Ak uprednostňujete fotenie, kde je focus na objekt čistý a jasný, nebude to nič pre Vás. Ale ak Vám blur nevadí a vlastne Vám na fotografiách vyhovuje viac, či máte radi efekt lensbaby alebo tilt-shift, tak si určite vyskúšajte fotenie, ktoré si vyžaduje odňatie objektívu......áno, mágia, či čaro výslednej fotografie spočíva v odstránení skla z tela fotoaparátu a následné priloženie späť k miestu.

autor: lukeroberts.us

autor: abeautifulmess.com

Ale začnime pekne od začiatku...
1. Najvhodnejšie je pevné sklo, odporúčam skúšať s 50mm objektívom.
2. Pred odňatím objektívu si manuálne nastaviť expozíciu (odporúčam Nikon užívateľom, ponechať      fotoaparát v manuálnom móde)
3. Nastaviť si ostrenie na nekonečno, pred tým ako snímete dole objektív.
4. Priložiť si objektív (ako vidíte na obrázkoch vyššie) a jemne meniť náklon objektívu  počas fotenia. Presne týmito pohybmi viete docieliť efekt tilt-shiftu.
 
autor: gizmodo.com

autor: abeautifulmess.com
 
autor: luke roberts

autor: Joshua Trottier

autor: PN Imaging

Ak sa rozhodnete túto metódu vyskúšať, nech Vás neodradí prvotný neúspech. Fotenie len s priloženým objektívom si vyžaduje veľa praxe, možno aj trošku šťastia, či talentu. Ale ak budete trpezliví, výsledky sa dostavia v podobe éterických fotografií.

Rada na záver, nakoľko je objektív odňatý, je tu veľké riziko vniknutia prachu do vnútra fotoaparátu, preto si  vyberte prostredie, kde je prašnosť minimálna. Zároveň si treba dávať väčší pozor pri manipulácii, aby objektív neskončil na zemi.



 

2 komentárov:

Vivi povedal(a)...

Ó, perfektnííí! Přesně takový návod jsem hledala! Děkuju :-**
Vivi

Jana Hamarova povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.

Archive

Následníci

Prilep si ma na svoj blog!

button"/>