Nočné nebo alebo hviezdne dráhy

Krásny názov pre článok a ešte krajší námet pre fotografiu. Fotografia, ktorá je technicky a časovo náročnejšia, načo sme väčšinou zvyknuté.

Myslíte si, že v noci počas hlbokej tmy a len s prirodzeným svetlom z hviezd sa fotiť nedá? Tak tu je inšpirácia a návod ako nato a pamätajte, čím menej svetla, tým lepší výsledok.


autor: Deborah Sandidge
D3, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, f/4, 1600 ISO, sedemdesiat 30 sec. expozícií

Prvý krok, ak sa rozhodnete fotiť nočnú oblohu je zistiť si aktuálne počasie počas nasledujúcich dní. Poveternostné podmienky sú u nás menej priaznivé a na správnu noc "ktorá to dá" si môžeme počkať aj niekoľko týždňov. V mrazivom počasí je lepšia viditeľnosť a jasnejšia noc, len hrozia omrzliny :o) počas dlhých expozičných časov.
A že sa nám pošťastí vidieť aj Mliečnu dráhu jasne, je tajné želanie mnohých stredoeurópskych fotografov. Vyberte si noc, keď má byť mesiac v nove, nakoľko svetlo mesiaca je nežiaduce a vie ovplyvniť celú expozíciu. Jeho žiara je oveľa silnejšia ako žiara hviezd a preto by ich svetlo zaniklo.

autor: Harold Davis
D300, AF DX Fisheye-NIKKOR 10.5mm f/2.8G ED, 10 min.expozícia pre popredie at f/2.8, ISO 100;  trinásť 4 min. expozícií  f/4, ISO 100

Ak už máte zistené poveternostné podmienky a v kalendári zaznačený nov mesiaca, druhý dôležitý bod na vyhotovenie takejto fotografii je miesto. Ak si myslíte, že sa Vám podarí nafotiť nočnú oblohu z balkóna na piatom poschodí, tak Vás sklamem. Každé svetlo bude parazitovať na výslednej fotografii, treba ísť čo najďalej od civilizácie, cestných komunikácií a ostatných svetelných zdrojov s "snažiť sa" nenatrafiť na lietadlo, družicu či UFO.

Technická vybavenosť je nevyhnutná, čo sa týka statívu, zrkadlovky, ktorá umožňuje fotografovať v režime Bulb (B), káblová dpúšť alebo diaľkový ovládač, širokouhlý alebo normálny objektív s ohniskovými vzdialenosťami  20 až 70mm s vysokou svetelnosťou. Clonové čísla nad f/5.6 príliš predlžujú expozičné časy.

Najzaujímavejšie z dráh hviezd sú kruhy alebo oblúky.Kruhové hviezdnej dráhy vznikajú na severnej oblohe. Oblúkové dráhy vznikajú pri fotografovaní smerom k východu a západu. zdroj: inf. fotoaparat.cz/article/11024/1

Nezabúdajte, že pri splnení vyššie menovaného sa budete pohybovať v úplnej tme, nezabudnite na vlastný zdroj svetla, na malú baterku. Miesto na fotenie je lepšie si vybrať počas dňa, premyslieť si kompozíciu.

A ukážky z menej exotického prostredia :o)



autor: DankaSpilka
Camera Nikon D80
Exposure 1801.5
Aperture f/5.6
Focal Length 18 mm
ISO Speed 160
Exposure Bias 0 EV


autor: Hanndula
ISO 400, clona 5,6 a čas 1167 sec


autor: Nasti
Canon 5D Mark II
Aperture f/7.1
Exp.time: 1093 sec.
Focal Length:24 mm
ISO Speed - 100




0 komentárov:

Archive

Následníci

Prilep si ma na svoj blog!

button"/>