Fotograf: Annie Leibovitz

Ďalšieho fotografa, ktorého vám chceme predstaviť, vlastne asi moc predstavovať netreba.
Tak sebecky som si tento príspevok dovolila napísať o jednej z mojich najobľúbenejších fotografiek, o Annie Leibovitz.

Prvé stretnutie s jej slávnymi fotografiami sa udiali ešte v časoch keď som o Annie Leibovitz ani nechyrovala. Určite si každý dokáže hneď vybaviť fotografiu tehotnej Demi Moore, ktorá vo vysokom štádiu tehotenstva pózovala nahá na obálke časopisu Vanity Fair. Zaujímavosťou je, že táto fotka bola určená len pre Demi. Pôvodne mala mať na obálke Demi Moore zelenú saténovú róbu.
V roku 1991 vyvolala táto obálka rozruch, ja osobne myslím, že ten správny.




 
 
Alebo pre mňa ešte pôsobivejšia fotografia Johna Lennona a Yoko Ono.
Pôsobivejšia možno ešte o trochu viac po prečítaní ako fotografia vznikla, a že to je vlastne posledný portrét Johna Lennona pred jeho zavraždením.

Netreba opomenúť krásne, do detailu prepracované, farebne rozprávkovo spracované fotografie holywoodskych hercov, štylizovaných do Disneyho postáv.

Alebo známe herečky, trošku netradične :-).

V poslednom čase, a obzvlášť odkedy ma Ježiško prekvapil knihou A Photographer´s Life 1990-2005, sa kochám fotkami zachytávajúcimi bežný život rodiny Leibovitz.
Sú to fotografie z jej súkromia, zachytávajúce rodinu, bežné momenty, veselé, hravé, smiešne, intímne...


A niektoré tak silné, pôsobivé, smutné, niektoré až tak človeka sa dotýkajúce, že sú dni, keď tieto fotky nedokážem ani prelistovať.


Určite budete namietať, že z tvorby Annie Leibovitz som nevytiahla viac tých top preslávených fotiek. Súhlasím! A zámerne som nevytiahla práve tie, ktoré by ste očakávali.
Fotografie tejto úžasnej fotografky, na jednej strane tie pompézne, módne, s hollywoodskym leskom prepracované fotografie. Na druhej tie "bežné", avšak v inom kontexte z môjho pohľadu hodnotnejšie fotografie. Už je na každom čo z tvorby Annie Leibovitz ho očarí, pri čom sa zamyslí, spýta sa prečo práve ... vyberať je z čoho ;-).




 


3 komentárov:

samanadsebou povedal(a)...

Super článok, už aj idem googliť :) Ďakujem.

Malá Dominika povedal(a)...

Ty fotky jsou tak inspirativní :)

Anonymný povedal(a)...

Your advice will be appreciated on how this should be done. https://imgur.com/a/3SIIc9i https://imgur.com/a/dgIdulu https://imgur.com/a/GucN4hQ https://imgur.com/a/RC8FAvJ https://imgur.com/a/D8mLxF5 https://imgur.com/a/HnKCGBc https://imgur.com/a/LG6zMRm

Archive

Následníci

Prilep si ma na svoj blog!

button"/>